GaleriaLinkoviMapa Sajta |   ShqipSrpskiEnglish
DOBRODOŠLIZA NKM-ULEGISLACIJALICENCIRANJEDIGITALIZACIJAŽALBE/PJDPUBLIKACIJEDokumentiKontakt

NKM POČELA SA PRAĆENJEM PRUŽALACA AUDIOVIZUELNIH MEDIJSKIH USLUGA (PAMU) KOJI POKRIVAJU KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE

Logo e re 25.09.2017 -
Nezavisna Komisija za Medije (NKM), koja je nadležna za nadgledanje sprovođenja Poglavlja VIII Zakona br. 03/L-073 o opštim izborima u Republici Kosovo, od 21. septembra 2017. počela je praćenje pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga (PAMU) koji pokrivaju kampanju za Lokalne izbore 2017.

Praćenje ima za cilj da proceni učinak PAMU-a u skladu sa Poglavljem VIII "Mediji tokom izborne kampanje" Zakona br. 03/L-073 o opštim izborima.

Tokom procesa praćenja, u fokusu će biti svi oblici medijske prezentacije u izbornoj kampanji, poput vesti, političkih spotova, izborne hronike, intervjui i debate u vreme najveće gledanosti.

Da bi se pomoglo licenciranima da obavljaju delatnost u skladu sa Poglavljem VIII ovog zakona, pre početka kampanje, NKM je prosledila svim korisnicima licence Uputstvo, koji je u stvari detaljnije tumačenje odredbi poglavlja VIII Zakona o izborima što se tiče:

1.      Identifikacije političkog oglašavanja;

2.      Izveštavanja o istraživanjima javnog mnjenja o izborima; i

3.      Perioda izborne tišine.

Zajedno sa Vodičem, NKM je poslala korisnicima licence i obrazce dnevnika i objašnjenja o tome kako ih popuniti tako da korisnici licence koji pokrivaju lokalnu izbornu kampanju 2017. registruju vreme emitovanja i druge izloženosti medija, podatke o plaćenom i neplaćenom reklamiranju, kao i aktivnosti kampanje za svaku stranku. Ove dnevnike treba dostaviti NKM-u svake nedelje.

Do 22. oktobra 2017. godine NKM će održavati komunikaciju sa licenciranima u zavisnosti od nalaza praćenja, a nakon završetka izbora, NKM će takođe objaviti sveobuhvatni izveštaj o učinku medija koji su pokrivali kampanju za Lokalne izbore 2017. godine.

NEZAVISNA KOMISIJA ZA MEDIJE


Vratite se nazad