GaleriaLinkoviMapa Sajta |   ShqipSrpskiEnglish
DOBRODOŠLIZA NKM-ULEGISLACIJALICENCIRANJEDIGITALIZACIJAŽALBE/PJDPUBLIKACIJEDokumentiKontakt

OBAVEŠTENJE SA SASTANKA NEZAVISNE KOMISIJE ZA MEDIJE

NKM16.07.2018 -

Nezavisna komisija za medije (NKM) je dana 4. Jula 2018. godine, pod predsedavanjem predsednika g. Muja FERATI, održala redovni sastanak. 

Na sastanku, NKM je razmatrao nekoliko pravnih slučajeva koji se odnose na povredu Uredbe NKM - 2016/01 o distribuciji pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga, povredu Etičkog kodeksa pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga NKM-2016/03 i povredu Opštih uslova i pravila licence.

Komisija NKM-a je razmotrila sve slučajeve zakonskih povreda i nakon razmatranja zaključila:

Povreda Etičkog kodeksa pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga NKM-2016/03, utvrđene su sledeće povrede audiovizuelnih usluga:

- TE 7 – Žalba gđe.Shqipe Pantina,  naloženo je  TE7 da u roku od pet (5) dana preko emitovanja da se izvi gđi Shqipe Pantina, kao što je definisano članom 30. stav 1.2 Zakona o NKM-u. Takođe, sankcioniše se  TE 7 novčanom kaznom u iznosu od 2,000 (dve hiljade) evra, u skladu sa članom 30, stav 1.3 Zakona o NKM-u , zbog povrede člana 7 Individualna prava, stav 1, 4 i 5 Etičkog kodeksa pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga u Republici Kosovo  KNKM-2016/03.

- RTK 1 – Žalba  g. Vesel Ismaili , NKM je utvrdio da je  RTK 1 postupio u skladu sa Etičkim kodeksom pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga u Republici Kosovo KNKM-2016/03, prema tome Žalba se odbija kao neosnovana.  

- RTK1 – Žalba Agencije za vazdušno navigacijske usluge (AVNU), sankcioniše se  RTK 1  Opomenom, u skladu sa članom  30, stav 1.3 Zakona o NKM-u, zbog povrede člana 6, stav 2 i člana 10, stav 1, Etičkog kodeksa pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga u Republici Kosovo KNKM-2016/03, prema tome, žalba se odbija kao neosnovana.  

Utvrđene su sledeće povrede Opštih uslova i pravila licence:                                                                      

-TV ZOOM – NKM je utvrdio da uprkos Odluci komisije NKM-a i kontinuiranih zahteva, TV Zoom nastavlja da postupi u suprotnosti sa članom 5, stav 2 Opštih uslova i pravila licence. Komisija je odlučila da sankcioniše  TV Zoom suspenzijom celog programa  za period od tri meseca od trenutka donošenja Odluke, zbog povrede člana 5, stav 2, Opštih uslova i pravila licence.

Za povredu Uredbe NKM--2016/01 o distribuciji pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga:

- Kujtesa Net,  Žalba Ipko-a, utvrđeno je da je operater distribucije Kujtesa Net izvršio povredu i sankcioniše se  Opomenom zbog povrede člana 5, stav 2, Uredbe NKM--2016/01.

- ART Motion, Žalba Ipko-a, utvrđeno je da je operater distribucije ArtMotion izvršio povredu i sankcioniše se  Opomenom zbog povrede člana 5, stav 2, Uredbe NKM--2016/01.

- Kujtesa Net, operater distribucije Kujtesa Net, utvrđeno je da je izvršio povredu za kanale bez autorskog prava i sankcioniše se novčanom kaznom u iznosu od  dve hiljade  (2,000) evra, zbog povrede člana 4, stav 1, Uredbe NKM-2016/01.

- Max TV, operater distribucije Max TV, utvrđeno je da je izvršio povredu za kanale bez autorskog prava, stoga se sancioniše novčanom kaznom u iznosu od tri haljada (3,000) evra, zbog povrede člana 4, stav 1, Uredbe NKM-2016/01.

Takođe, na ovom sastanku NKM je razmotrio i sledeće slučajeve licenciranja i doneo sledeće odluke:

-        Usvajaju se zahtevi  ArtMotion za promenu naziva dodavanjem akronima “ART” za sledeće kanale: ART Doku 1, ART Doku 2, ART Kino 1, ART Kino 2, ART Kino 3, PrinceKids, ART Sport 1, ART Sport 2 i ART Sport 3

-        Usvaja se zahtev za promenu naziva pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga sa Kutia TV na Premier Songs;

-        Usvaja se zahtev kablovskog operatera TV Net za odustajanje od licence;

-        Usvaja se zahtev za licenciranje TV Istogu Chanel za delovanje kao Pružalac Audiovizuelnih Medijskih Usluga (PAMU).


NEZAVISNA KOMISIJA ZA MEDIJE


Vratite se nazad