GaleriaLinkoviMapa Sajta |   ShqipSrpskiEnglish
DOBRODOŠLIZA NKM-ULEGISLACIJALICENCIRANJEDIGITALIZACIJAŽALBE/PJDPUBLIKACIJEDokumentiKontakt

OBJAVA NEZAVISNE KOMISIJE ZA MEDIJE

15.11.2006 -

Izbor Izvršnog Šefa Kancelarije Nezavisne Komisije za Medije/NMK, pre izvesnog vremena popraćeno je sa nezadovoljnim reagovanjima u dva medija.

U početku novine “Express” 26 oktobra 2006 na stranicama 12 i 13 objavili su članak “Nepoznata Nailja”. U ovom dopisu “Express” kritikuje odluku Saveta NKM za izbor Naile Selimaj-Krasniqi za Izvršnog Šefa Kancelarije NMK. Prema “Express”-u izabrana kandidatkinja nije ispunila uslove predvidjene konkursom, odnosno da je ceo tok izbora bio manjkav i nije bio transparentan. Ovom prilikom “Express” postavlja mnoga pitanja i sumnje o radu NKM-a. Prošle nedelje i RTK obnovio je neke kritike “Express”-a u vezi sa izborom Izvršnog Šefa Kancelarije NMK-a.

Savet NMK-a smatra potrebnim da u vezi s ovim zatraži pažnju javnosti o nekim poznatim podacima kao i da daje sledeča objašnjenja:

1. 29 avgusta 2006 objavljen je konkurs za Izvršnog Šefa Kancelarije NMK-a. Do zatvaranja konkursa, 13 septembra 2006 godine, prijavilo se 12 kandidata. Da bi ispunili zakonsku obavezu, sto se tiče polnom i etničkom balansiranju broja prijavljenih kandidata (Administrativna Uredba Br.2003/2, o primeni Uredbe UNMIK-a Br.2001/36 o Civilnoj Službi na Kosovu), konkurs je ponovljen. U drugom roku konkursa (20 septembar - 5 oktobar 2006) prijavljeno je 10 kandidata. U oba roka konkursa, koji su trajali po 15 dana, prijavljeno je ukupno 22 kandidata.

2. Komisija konkursa sastavljena od 3 člana Saveta NMK-a izabrala je 5 najboljih kandidata koji su bili pozvani na razgovore. Komisija izveštavala je na sednici Saveta NMK-a, održanog 16 oktobra 2006, o procesu procene i izbora prijavljenih kandidata na konkursu. Savet NMK-a, razmotrio je izveštaj komisije, diskutujući redom o svakom kandidatu pojedinačno za svih 5 najboljih kandidata koji su bili pozvani na razgovore. Na kraju ovog razmatranja, Savet složio se sa procenom Komisije da je Naile Selimaj-Krasniqi najbolja kandidatkinja koja se prijavila na konkursu i izabrala je nju za Izvršnog Šefa Kancelarije NMK-a.

3. Komisija uradila je procene kandidata na osnovu svih kriterijuma konkursa, a ne na bazi izoliranih kriterijuma. Dugo radno iskustvo na Diviziji za Licenciranje NMK-a kao i dobro poznavanje rada ove institucije kao i univerzitetske postsudije u toku pri završetku na Kalgarskom Univerzitetu Kanada, bile su neke od prednosti izabrane kandidatkinje.

Za Savet NMK-a,

Isuf Berisha Presedavajući
 

 


Vratite se nazad